در سال ۲۰۰۸، قبل از آن که کارخانه هوشمند به عنوان یکی از اجزای اصلی صنعت نسل ۴.۰ معرفی شود؛ کارخانه هوشمند به عنوان مکانی مطرح شد که انسان و فرآیندهای تولیدی به وسیله سیستمهای هوشمند و مبتنی بر رایانه پشتیبانی میشوند و از یک جریان مداوم و یکپارچه برای افزایش کارایی و کیفیت پشتیبانی میکند. پس از آن در سال ۲۰۱۶، با تاکید بر تعامل ماشینهای مورد استفاده در فرآیند تولید با استفاده از دادههای به دست آمده از تعداد بیشماری از حسگرها، مفهوم کارخانه هوشمند گسترش یافت.
یک کارخانه هوشمند از ماشینهایی تشکیل شده که مجهز به مجموعهای از سنسورها و اکتورها که قادر به جمع آوری، ارسال، دریافت، پردازش دادهها و تصمیمگیری بر مبنای آنها هستند. این ماشینها برای انجام وظایف از پیشتعریفشده با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند.
در سال 1395 و با مطرح شدن نیاز صنایع کشور به سامانههای یکپارچه اطلاعاتی، هلدینگ دیاکو مطالعه و بررسی این موضوع را در دستور کار شرکت دانش بنیان کمند افزار آریا قرار داد. پس از انجام فاز شناخت و مطالعات اولیه در صنعت فولاد، طراحی سامانه یکپارچه اطلاعات مدیریت در راستای بهبود فرایند تولید صنایع انجام و اولین نسخه سامانه یکپارچه اطلاعاتی شامل نرمافزارهای برنامهریزی و کنترل تولید، نگهداری و تعمیرات، آزمایشگاه و کنترل کیفیت و هوش تجاری در سال 1397 به صنعت فولاد عرضه شد. در ادامهی این مسیر، ماژول اسکادا که از سال 1394 جهت پایش و کنترل صنعت برق و آب توسط شرکت صنعت یار هوشمند رایان مهر توسعه دادهشدهبود؛ با سامانههای یکپارچه اطلاعاتی شرکت دانش بنیان کمند افزار آریا تلفیق و مجموعه دیاکو گام در راه هوشمندسازی صنایع و ورود به صنعت نسل 4 نهاد.